"UN Official Says War On Drugs Has Failed" (AP 21/4 2009)

lördag 1 maj 2010

Det blodiga resultatet av kriget mot droger


Den 27/4-2010 släppte International Center for Science in Drug Policy sin första rapport om de våldsamma efter-effekterna av lagordningens narkotikabekämpning: Bevis från en vetenskaplig granskning. Läs hela rapporten här (engelska)

Våld är något som skapar stor oro och underminerar alla sorters samhällen världen över och forskning från en mängd olika internationella institutioner har visat klara kopplingar mellan våld och den illegala narkotikahandeln, speciellt i urbana miljöer.
Tidigare har man lagt skulden på den enskilde brukaren när man sett drogrelaterat våld i samhället eller rättare sagt att våldsbenägenheten skulle öka om man brukade narkotikaklassade preparat och då kallat det hela droginducerade-psykoser.

Men man har numera börjat använda sig av en mer evidensbaserad politik istället för en idealistisk politik och detta har då lett till en heldel intressanta forskningsresultat som borde ändra policyn om narkotikafrågor.
Och man har nu börjat titta på vad som verkligen skapar våldsamheter inom narkotikahandeln. Och det har visat sig att bruket av illegala narkotiska preparat inte skapar en våldsammare person utan det är de organiserade ligorna och polis som står för dödandet och våldsverkan inom detta område.
De använder sig av våldet som ett redskap att styra marknaden och att vinna eller behålla andelar av den lukrativa narkotikamarknaden.

I 87% av de granskade studierna framgår det tydligt att våldet ökar ju mer tilltag man tar mot att bekämpa narkotikan genom att föra ett regelvidrigt krig mot den.


Genom en systematisk och grundlig granskning av 300 relevanta internationella studier och rapporter så har ICSDP (Internation Centre for Science in Drug Policy)kommit fram till att ju hårdare tag man använder sig utav desto mer faller offer för det dödliga våld som förekommer i kriget mot droger.

I en större del av de granskade rapporter och studier som ICSDP gått igenom så visar det sig att våldet ökar p.g.a. det makt-vakuum som skapas när man har fått bort en etablerad narkotikahandlare, det kommer då någon annan som vill ha den delen av marknaden och i de allra flesta fall så krigas det gärna om denna andel som står öppen att erövra.

Det är nu helt uppenbart att bara en idiot- eller någon som får betalt att uppträda som en- inte skulle se att kriget mot droger har misslyckats fatalt. Vad som är mer häpnadsväckande är att inte en enda av de 300 granskade rapporter och studier visar att bruket stagnerar vid hårdare tilltag mot narkotikan.
Att skulden för våldet har landat på brukaren har varit ett sätt för etablissemanget att rättfärdiga sitt krig.
Denna rapport slår undan benen på ALLA argument man kan tänkas ha mot en reglering av narkotikamarknaden.

/Cansvea

1 kommentar:

  1. En mycket intressant artikel och en rapport som är värd att läsa och verkligen ta till sig, detta är ett tungt vapen i debatten!

    Tack!

    SvaraRadera

Ni får gärna signera eder besök!