"UN Official Says War On Drugs Has Failed" (AP 21/4 2009)

onsdag 4 augusti 2010

de la Reguera och Latinamerika

I den mexikanska gränsstaden Ciudad Juárez står den 23-årige Shohn Huckabee och hans 36-årige vän Carlos Quijas åtalade för marijuanasmuggling.

De uppger att militären gripit dem på oklara grunder och att marijuanan som beslagtogs i deras bil den 18 december förra året hade placerats där av soldater. Dessutom berättar de att de fick ögonen förbundna, att de torterades med elchocker och till och med hotades med avrättning.

Med andra ord utsattes de för det som förefaller ha varit militärens "standard operating procedure" i Ciudad Juárez under de två år då de grönklädda kunnat göra vad de velat i kriget mot maffian (från mars 2008 och fram till helt nyligen, då federal polis tog över - och de senares människorättsfacit har tyvärr inte varit bättre).


Klipp från Erik de la Regueras blogg Rapporter från Latinamerika





Erik de la Reguera är en journalist som gör Sverige uppmärksam på vad som sker i Syd Amerika. Efter 80- och 90- talets massrapporteringar om den Amerikanska kontinenten så har det de senaste 10-12 åren nästan legat i total mediaskugga, men alltid visat sig vara populärt bland mediakonsumenterna. Allt sedan Kriget mot Knarket startat i Mexico, på riktigt, så har bevakningen nu ökat igen och då menar jag mega ökat. I bräschen för dom absoluta topp-mediarapporterna går Erik de la Reguera, jag kan varmt rekommendera hans blogg Rapporter från Latinamerika med mycket läsvärt material och tillräckligt mycket för att kunna göra en egen bedömning utifrån sitt eget sätt och tycke. Erik listar upp de som bevakar Latinamerika
Förhoppningsvis har jag också själv haft någon liten del i trendbrottet, tillsammans med mina korrespondentkollegor Lars Palmgren (SR), Henrik Brandão Jönsson (Sydsvenskan/GP), Claes Aronsson (TT), och utmärkta frilansjournalister som Magnus Linton, Julia Svanberg och Erik Halkjaer.


Men det jag saknar är rapporter från hur Sverige reagerar officiellt, vad tycker vi egentligen om att 28.000 människor har dött i ett krig som det endast finns en lösning på men som vägras användas. (Till skillnad från många andra väpnade konflikter världen runt så finnes här en till synes simpel lösning.)
Varför försvarar vi detta? Det är dummare än religiösa krig för det är ett moraliskt krig, en moral uppbyggd på okunskap och lögner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ni får gärna signera eder besök!