fredag 13 augusti 2010
torsdag 12 augusti 2010
Ted Goldberg drar undan mattan för våra folkvalda!
Enligt beroendeteorin riskerar alla rekreationskonsumenter att blir problematiska konsumenter. Men tillgänglig statistik visar att 96 % av rekreationskonsumenterna aldrig blir problematiska konsumenter. Och när man tittar närmare på vilka som blir det så har de mycket säregna livserfarenheter bakom sig - d v s innan de började med droger. Två vanligt förekommande erfarenheter är:
1) under uppväxttiden har de inte haft tillgång till vuxna som de litar på och kan vända sig till,
2) de känner sig utstötta och utanför samhället, dvs. de upplever att de är annorlunda och sämre än andra människor.
URF eller Uppsala Reggaefestival har återigen blivit utsatta för övergrepp och våld av Sveriges största och mest organiserade brottslingar, polisen. 280 stycken trakasserade och gripna av polisen för ringa-narkotikabrott under festivalens dagar. Ett våldsbrott och några få stölder anmäldes, men Ted Goldberg frågar sig om detta beror på polisens massiva insatts mot festivalens cannabisbrukande besökare eller att dom syntes mycket under festivalen och på så sätt hindrat brott (men eftersom dom inte kan ta någon direkt på bar gärning när dom glider runt i sina blåbär kläder så antar jag att dom inte syntes så mycket utan var mest civila). Men Goldberg upplyser om polisens uppgifter under festivalen
Upprätthålla lagen - En av polisens uppgifter är att upprätthålla lagen. Men polisen har inte resurser att beivra allt och måste prioritera. På reggaefestivalen prioriterade man droger, men resultatet blev mycket klent - i genomsnitt lyckades varje polis under en hel arbetsdag ta en individ misstänkt för ringa narkotikabrott. Under tiden som polisen grep dessa ungdomar beivrades inte en rad brott som begicks annorstädes.
Kan den klena siffran på andra brott begångna ha att göra med att det mestadels var cannabis konsumenter på festivalen månne?
Förmodligen.
Frågan jag skall fundera på under nästkommande joint är vad jag skall rösta på. Det står mellan Vänsterpartiet och Liberati, kommer Vänstern kunna göra mer än Liberati om de får deras röster, eller är det värt att lägga sin röst på Liberati, trots att de förmodligen inte kommer att nå 4%-gränsen?
Hur som helst så är det dags att förändra dagens dödspolitik!
The best sale-pitch I ever heard about cocaine was back in the early eighties when a street dealer followed me down the sidewalk, and he was going: I got some great blow man. I got the stuff that killed Belushi. -Denis Leary
Nu: Jim Morrison, filosofi och en Joint!
Blessed Be!
/Cansvea
onsdag 4 augusti 2010
de la Reguera och Latinamerika
I den mexikanska gränsstaden Ciudad Juárez står den 23-årige Shohn Huckabee och hans 36-årige vän Carlos Quijas åtalade för marijuanasmuggling.
De uppger att militären gripit dem på oklara grunder och att marijuanan som beslagtogs i deras bil den 18 december förra året hade placerats där av soldater. Dessutom berättar de att de fick ögonen förbundna, att de torterades med elchocker och till och med hotades med avrättning.
Med andra ord utsattes de för det som förefaller ha varit militärens "standard operating procedure" i Ciudad Juárez under de två år då de grönklädda kunnat göra vad de velat i kriget mot maffian (från mars 2008 och fram till helt nyligen, då federal polis tog över - och de senares människorättsfacit har tyvärr inte varit bättre).
Klipp från Erik de la Regueras blogg Rapporter från Latinamerika
Erik de la Reguera är en journalist som gör Sverige uppmärksam på vad som sker i Syd Amerika. Efter 80- och 90- talets massrapporteringar om den Amerikanska kontinenten så har det de senaste 10-12 åren nästan legat i total mediaskugga, men alltid visat sig vara populärt bland mediakonsumenterna. Allt sedan Kriget mot Knarket startat i Mexico, på riktigt, så har bevakningen nu ökat igen och då menar jag mega ökat. I bräschen för dom absoluta topp-mediarapporterna går Erik de la Reguera, jag kan varmt rekommendera hans blogg Rapporter från Latinamerika med mycket läsvärt material och tillräckligt mycket för att kunna göra en egen bedömning utifrån sitt eget sätt och tycke. Erik listar upp de som bevakar Latinamerika
Förhoppningsvis har jag också själv haft någon liten del i trendbrottet, tillsammans med mina korrespondentkollegor Lars Palmgren (SR), Henrik Brandão Jönsson (Sydsvenskan/GP), Claes Aronsson (TT), och utmärkta frilansjournalister som Magnus Linton, Julia Svanberg och Erik Halkjaer.
Men det jag saknar är rapporter från hur Sverige reagerar officiellt, vad tycker vi egentligen om att 28.000 människor har dött i ett krig som det endast finns en lösning på men som vägras användas. (Till skillnad från många andra väpnade konflikter världen runt så finnes här en till synes simpel lösning.)
Varför försvarar vi detta? Det är dummare än religiösa krig för det är ett moraliskt krig, en moral uppbyggd på okunskap och lögner.